ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z limonką i awokado

Pieczone ziemniaki z limonką i awokado

nazwa

Wykonanie

Pieczone ziemniaki należą do jednych z moich ulubionych dań i przygotowuję je bardzo często, w wielu różnych wersjach. Na blogu były już kilka razy, między innymi tutaj . Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis, świetnie nadający się na co dzień, ale również możecie miło zaskoczyć nim gości. Smak jest bowiem delikatny i wyszukany, a sposób przygotowania bardzo łatwy i szybki. Inspirację znalazłam wiele lat temu w mojej ulubionej restauracji i jakoś tak sobie teraz przypomniałam, i nieco zmodyfikowałam, dodając na przykład awokado. Zapraszam i życzę smacznego.
kilka obranych ziemniaków
kilka małych pomidorków
1/2 dojrzałego awokado
1 cebula
sok z limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
świeża bazylia
Ziemniaki pokroić w ósemki, cebulę w cienke krążki i wymieszać z oliwą oraz połową soku z limonki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki pokroić w ćwiartki, awokado na małe kawałki i ułożyć na wierzchu. Wszystko posolić, pokropić pozostałym sokiem z limonki i piec ok. 30 minut przy temperaturze ok. 180 ° C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Pieprz i listki bazylii dodać tuż przed podaniem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/03/pieczone-ziemniaki-z-limonkai-awokado.html