Wykonanie
Podczas świątecznej wizyty u mamy robiłam piernik. Wiem, że Święta nie te, ale liczy się radość. Piernik zupełnie z głowy, więc zapisuję
póki pamiętam.Na formę ok. 30x 40 cm (dokladnie nie mierzyłam)4
jajka3 szklanki
mąki3
jablka1 niepelna szklanka
piwa1 szklanka
cukru3- 4 łyżki płynnego
miodu3 łyżki
kakao100 g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonupo 0, 5 łżeczki mielonego
kardamonu, mielonych
goździków i mielonej
gałki muszkatałowejMasło,
cukier,
miód i
piwo ogrzać w garnku wraz z
przyprawami i wystudzić.
Mąkę wymieszać z
kakao ,
sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroć na cząstki, zalać niewielką ilością
wody i ugotowac do miekkości, przetrzec przez sito i wystudzić.
Jajka ubic na puszystą masę, dodawac rozpuszczony
miód z
przyprawami naprzemian z
mąką. Na koniec dodac
jabłka i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 180st C ok 40-50 minut.