Wykonanie
Pieróg inspirowany piernikami. Brzmi trochę dziwnie, ale wg mnie dorównuje drożdżowemu calzone, a jest dużo prostszy w przygotowaniu!
Cynamonowy pieróg nadziany
jabłkiemSKŁADNIKI:1 łyżeczka
masła60 g
mąki1 łyżka
miodu1/2 roztrzepanego
jajkaszczypta
sody oczyszczonejszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonyWYKONANIE:
Masło i
miód rozpuszczamy w rondelku/mikrofalówce.
Mąkę mieszamy z
cynamonem,
sodą, proszkiem. Wbijamy do niej
jajko i dodajemy roztopione
masło i
miód. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie rozwałkujemy i nadziewamy np.
jabłkiem. Pieczemy ok. 13 minut w 175 stopniach.
***Najlepszy moment na chorobę? Święta.Już jest lepiej, ale nadal jestem uziemiona w łóżku pod kocem - czyli to, czego najbardziej nienawidzę. Nienawidzę nic nie robić, nienawidzę bezczynnie czekać, zwłaszcza że tyle rzeczy do przygotowania.. No ale nie ma co narzekać, można za to nadrobić serialowe zaległości :)