Wykonanie
Firmowy
chleb z Piekarni po godzinach . Ile to lat już minęło od czasu kiedy Tatter, Polka i Margot uczyły nas jak piec chleby? Wtedy w miarę na bieżąco odrabiałam lekcje, a teraz po latach wróciłam od firmowego przepisu zmieniając tylko
mąkę na orkiszową. W ubiegłym miesiącu piekłam ten
chleb kilka
razy, tak nam posmakował.
Składniki:200 g zakwasu żytniego
razowego290 g
wody400 g jasnej
mąki orkiszowej100 g
mąki orkiszowej razowej1/2 łyżeczki
drożdży instant (opcjonalnie)12g
soliWykonanie:Zakwas,
wodę,
mąki i opcjonalnie
drożdże wymieszać w misie i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać
sól i wyrobić dość mokre ciasto. Misę z wyrobionym
ciastem przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrastania. Po godzinie ciasto złożyć.Ciasto wyjąć, dokładnie odgazować i uformować bochenek (okrągły lub podłużny). Przełożyć do kosza do wyrastania, nakryć ściereczką i wsunąć do foliowej torby. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (w zależności od mocy zakwasu i tego czy dodaliśmy
drożdże chleb wyrasta od 1,5 h do kilku godzin).Piekarnik (u mnie z kamieniem) rozgrzać do 220 stopni (w oryginale 250, ale mój piekarnik dość mocno grzeje). Wstawić na dno garnuszek z
wodą. Do rozgrzanego piekarnika wsunąć nacięty
chleb (używam łopaty do
chleba). Piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (w oryginale 230) i piec około 25 minut. Upieczony
chleb będzie można postukać od
spodu. Ostudzić przed krojeniem.