Wykonanie
Znakomity
chleb na zakwasie. Miękki, sprężysty środek, mocno chrupiąca skórka. Bardzo lubię, gdy w domu pachnie ciepłym
chlebem ... Przepis Tatter z blogu 'Tatter o chlebie' . Polecam!Składniki na zaczyn zakwasowy:100 g płynnego zakwasu żytniego
razowego (aktywnego)125 g
mąki białej pszennej chlebowej30 g
wodySkładniki zaczynu dobrze wymieszać. Umieścić w misce i szczelnie przykryć, pozostawić na 4 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. W zależności od aktywności i mocy zakwasu etap ten może potrwać dłużej, należy poczekać, aż przynajmniej podwoi objętość. Zaczyn włożyć do lodówki na noc.Następnego dnia, godzinę przed przygotowaniem ciasta
chlebowego, wyjać starter z lodówki i pokroić na 10 kawałków. Zostawić pod przykryciem.Kawałki zaczynu połączyć z:575 g
mąki białej pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli340 - 390 g letniej
wody (35 - 39ºC).Ciasto wyłożyć na stół i zagnieść (około 12 minut). Powinno być ścisłe i delikatnie lepkie. Zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny, składając ciasto trzykrotnie podczas rośnięcia (co godzinę).Podzielić na 2 części i zwinąć w owalne bochenki. Oba włożyć do koszyków złączeniami do góry i pozwolić im wyrastać przez 3 godziny (można przetrzymać w lodówce przez noc). Bochenki wyłożyć na blachę wysypaną
mąką i naciąć im wierzchy.Piec w temperaturze 260ºC z parą przez 10 minut. Następnie odwrócić
chleby o 180 stopni, zmniejszyć temperaturę do 230ºC i piec około 20 - 25 minut, aż bochenek postukany od
spodu będzie głuchy. Wystudzić na kratce.Smacznego :)