ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni

Chleb żytni

nazwa

Wykonanie

Składniki
Zakwas przygotowany 12 godzin wcześniej:
1 łyżka zakwasu żytniego
150 ml wody
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Ciasto:
380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
200 ml wody w temp pokojowej
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy razem. Przekładamy ciasto do keksówki. Przykrywamy szmatką lnianą i odstawiamy do wyrastania. W zależności od temperatury, na 2-6 godzin.
Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego chleba.
Wstawiany do zimnego piekarnika, nastawionego na temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy do 210 st i pieczemy 30 minut.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/09/chleb-razowy.html