ßßß
Składniki:1,5 l mleka (świeżego, nie UHT)6 jajek2 laski wanilii100 g cukru pudru300 g śmietany200 g masła60 g mielonych orzechów włoskichgarść suszonej żurawinygarść rodzynekgarść kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Mleko zagotować z rozciętymi laskami wanilii. Jajka wymieszać w misce ze śmietaną. Kiedy mleko zacznie się gotować wyjąć wanilię i wlać mieszankę jajeczną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż mleko się zwarzy. Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki odcedzić twaróg i wyłożyć na sitko wyłożone gazą. Odstawić na około 30 minut, żeby dokładnie go odcedzić.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonego twarogu cały czas ucierając. Do gotowej masy dodać mielone orzechy, żurawinę i rodzynki. Wymieszać. Dużą miskę wyłożyć gazą. Przełożyć gotową masę i dokładnie docisnąć. Przykryć z wierzchu gazą i przykryć czymś ciężkim. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć gotową paschę z miski i ewentualnie udekorować.