ßßß Cookit - przepis na Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

nazwa

Wykonanie

W związku z tym, iż wielkimi krokami zbliżają się święta postanowiłam w miarę możliwości i czasu przygotować parę słodkości, których jeszcze nie robiłam na Wielkanoc. I tak wczoraj zrobiłam paschę wielkanocną. Cały czas się obawiałam zarówno wyglądu i smaku. Mówiąc, szczerze pierwszy raz nią zarówno robiłam jak i jadłam i szkoda, że tak późno. Smak, konsystencja genialna. Polecam.
SKŁADNIKI:
500 ml mleka (najlepiej od krowy, ja skorzystałam z mleka świeżego)
2 jaja
2 laski wanilii
70 g cukru pudru
100 g śmietany 12 %
100 g masła
100 g pokrojonych żelek (tradycyjnie powinny być bakalie)
Mleko zagotować z rozkrojoną jedną laską wanilii i wyjętymi z niej ziarnami. W między czasie śmietanę połączyć z jajami. Gdy mleko będzie się gotować należy wyjąć laskę wanilii i dodać masę jajeczną. Gotować, cały czas mieszając do momentu aż białko się zetnie i wytworzy się twaróg. Gotowy twaróg wyłożyć na gęste sito, dokładnie odcedzić i pozostawić o ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz ziarnami wanilii wyjętymi z drugiej laski. Masło ucierać do uzyskania jednolitej masy. Po czym dodawać partiami ostudzony twaróg. Gdy cały twaróg będzie utarty z masłem należy dodać pokrojone drobno żelki. Wymieszać.
Foremkę ( ja skorzystałam z 3 kokilek) należy wyłożyć folią spożywczą. Wypełnić przygotowaną masą, przykryć do od góry folią. Masę należy obciążyć czymś ciężkim od góry i pozostawić na noc do schłodzenia w lodówce.
Gotową paschę należy spożyć do 3 dni.
Źródło inspiracji: http://stokolorowkuchni.blox.pl
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/03/pascha-wielkanocna.html