ßßß Cookit - przepis na Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem

Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem

nazwa

Wykonanie

Składniki :
śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg
1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe
3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
ewentualnie cebula
Przygotowanie:
Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć )
Z podanych składników zagotować zalewę
Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące
Do słoja wkładać usmażoną rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą
Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ).
Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić nie solonych .
Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała, że będą takie pyszne kupiłabym więcej niż pół kilo :(
Do takich śledzi wystarczą ziemniaki w mundurkach i mamy obiad wyśmienity :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/02/sledzie-smazone-i-marynowane-w-zalewie.html