Wykonanie
Składniki :
śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg1/3 szklanki
octu 10 % dopełnić
wodą ( w
sumie będzie 250 ml marynaty,
śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2
liście laurowe3-4 ziarna
pieprzu ziarnistego, kilka ziaren
ziela angielskiego2 łyżki
cukruewentualnie
cebulaPrzygotowanie:Świeże
śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć )Z podanych składników zagotować zalewęDzwonka
śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w
mąceDo słoja wkładać usmażoną
rybę, ewentualnie przekładając sparzoną
cebuląZalać przestudzoną zalewą, zakręcić
słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ).
Tak przyrządzone
śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim
mieście nie mogłam kupić nie solonych .Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała, że będą takie pyszne kupiłabym więcej niż pół kilo :(
Do takich
śledzi wystarczą
ziemniaki w mundurkach i mamy obiad wyśmienity :)