Wykonanie
Halo, czy jest tu ktoś kto wyrzuca zieloną część pora? Proszę, nie
róbcie tego.
Por to bardzo niedoceniane warzywo, jest świetnym źródłem witaminy A, E (poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci), witaminy C oraz kwasu foliowego. Ma mnóstwo
soli mineralnych, żelaza, obniża zły cholesterol, pomaga usuwać z organizmu toksyny, wzmacnia system immunologiczny i chroni przed przeziębieniami. No i jest pyszny! To co, może zrobicie ze mną cudowną surówkę z
pora - ostra jak diabli, ale wyśmienita.
Energia! to jest to - w
porze na surowo, ale też w ukochanym, stawiającym na nogi w najgorszych chwilach "we Will Rock You" Queen, słuchacie jeszcze Queen?Pierwszy raz spróbowałam tej surówki, gdy miałam jakieś 8, może 10 lat. Mama przygotowała chyba jakiś gulasz albo inne
mięsne danie i podała właśnie
pora na surowo. Nie był to pierwszy raz, gdy widziałam zielone toto na
stole, ale nigdy wcześniej nie miałam odwagi spróbować. Surówka z
pora jest ostra, kwaskowa i fantastycznie pobudza trawienie. Uwielbiam ją! To moja kuchnia z
serca domu - najprostsze, sentymentalne i najlepsze smaki.Oczywiście surówka z
pora musi
mieć godnego partnera na półmisku, najlepiej
wołowinę - gulasz, pieczeń, może zrazy, albo
dziczyznę. Moim zdaniem jest zbyt mocna w smaku do drobiu, czy ryb. Spróbujcie koniecznie - It ROCKS!
A jeśli macie za dużo zielonej (tej najciemniejszej) części
pora, by wszystko zjeść w surówce, zróbcie pyszną
pastę jajeczną do
chleba - bajobongo, pasta mojego i maminego autorstwa. Ma już dobre trzydzieści lat z hakiem. Pyszna jest!kawałek zielonej części
porasólsok z cytrynyZieloną część
pora pokrój w cieniuteńkie paseczki,
posól i wymieszaj widelcem. Odstaw pod przykryciem na ok 20-30 minut. W tym czasie
por zmięknie i straci nieco na ostrości. Wyciśnij
sok z cytryny i dobrze
skrop surówkę. Od razu podawaj - najlepiej do ciemnych
mięs jak
wołowina, czy
dziczyzna. Surówka jest świetna!