Wykonanie
Znam ten przepis od wielu lat i nie wiem dlaczego odkładałam ich zrobienie tak długo. Uwielbiam
biały ser w wypiekach a te rożki są znakomite! Niezbyt słodkie, chrupiące, nadziane pyszną
konfiturą malinową. Zasada ich robienia jest taka, że wszystkich składników (
masła,
mąki i
sera) ma być po tyle samo. Dlatego możemy dowolnie używać tej proporcji w zależności od tego, ile chcemy
mieć ciastek. Ja zrobiłam z 25 dag i wyszło mi 25 sztuk. Chciałabym zasugerować, aby nie piec ich zbyt długo, wyjmować je z piekarnika kiedy będą złote ale miękkie. Stwardną stygnąc. Bardzo mi zasmakowały i na pewno wkrótce powtórka!Składniki:25 dag
sera białego (najlepiej niemielonego)25 dag
masła25 dag
mąki2 łyżki
cukru pudru + trochę do posypania
konfitura malinowa lub dowolny
dżem lub
krem czekoladowyMąkę przesiać, zagnieść z
masłem,
serem i pudrem. Rozwałkować, wycinac trójkąty. Smarowac je
dżemem i zwijać zaczynając od podstawy. Piec na papierze aż się zarumienią. Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.