Wykonanie
Share the post "
Dyniowo-
czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug
cake"Ostatnio zobaczyłam w tv reklamy
ciastka do przygotowania w mikrofalówce i zaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie
ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe
czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na
czekoladowo-
kawowe . Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji
dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez
jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem
bitej śmietanyScroll down for recipe in English
Dyniowo-
czekoladowe ciastko z kubka(1
ciastko)Składniki:2 łyżki
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru1 łyżka
brązowego cukru1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżka
mleka1/8 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)2 łyżki puree z dyni
bita śmietana do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:W kubku wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier,
cukier brązowy i
przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw.W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie
olej,
mleko, ekstrakt z
wanilii i puree z dyni.Dodaj mieszankę
dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund.Zajadaj natychmiast, najlepiej z
bitą śmietaną:)Smacznego!

English versionPumpkin chocolate mug
cake(1 mug
cake)Ingredients:2 tablespoons all-purpose
flour1/4 teaspoon baking powder1 tablespoon cocoa powder1 tablespoon sugar1 tablespoon brown sugar1/2 teaspoon gingerbread mix spice1 tablespoon canola oil1 tablespoon milk1/8 teaspoon
pure vanilla extract (optional)2 tablespoons pumpkin pureewhipped cream, for garnish (optional)Preparation:In a mug, combine
flour, baking powder, cocoa powder, sugar, light brown sugar and gingerbread spice. Mix until well combined and set aside.In a small bowl, combine oil, milk, vanilla, pumpkin
pure and mix until thoroughly combined.Add pumpkin mixture to
flour mixture and mix until thoroughly incorporated.Microwave for 1 minute and 15 seconds.Garnish with whipped cream and eat!Enjoy!

Share the post "
Dyniowo-
czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug
cake"



