ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

nazwa

Wykonanie

Share the post "Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake"
Ostatnio zobaczyłam w tv reklamy ciastka do przygotowania w mikrofalówce i zaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe . Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany
Scroll down for recipe in English
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka
(1 ciastko)
Składniki:
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka brązowego cukru
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mleka
1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki puree z dyni
bita śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw.
W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni.
Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund.
Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:)
Smacznego!
English version
Pumpkin chocolate mug cake
(1 mug cake)
Ingredients:
2 tablespoons all-purpose flour
1/4 teaspoon baking powder
1 tablespoon cocoa powder
1 tablespoon sugar
1 tablespoon brown sugar
1/2 teaspoon gingerbread mix spice
1 tablespoon canola oil
1 tablespoon milk
1/8 teaspoon pure vanilla extract (optional)
2 tablespoons pumpkin puree
whipped cream, for garnish (optional)
Preparation:
In a mug, combine flour, baking powder, cocoa powder, sugar, light brown sugar and gingerbread spice. Mix until well combined and set aside.
In a small bowl, combine oil, milk, vanilla, pumpkin pure and mix until thoroughly combined.
Add pumpkin mixture to flour mixture and mix until thoroughly incorporated.
Microwave for 1 minute and 15 seconds.
Garnish with whipped cream and eat!
Enjoy!
Share the post "Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake"
Źródło:http://karmelowy.pl/dyniowo-czekoladowe-ciastko-z-kubka-pumpkin-chocolate-mug-cake