Wykonanie
cocoa cheesecake with
mascarpone filling
Wiele osób kojarzy mojego bloga właśnie z serniczkami. Trudno się dziwić, bo naprawdę je uwielbiam i przygotowuję na wiele sposobów. Niemniej, dzisiaj chyba po raz pierwszy zaprezentuję na blogu
czekoladową jego wariację. W dodatku nie byle jaką, bo kryjącą w sobie rozpływający się w ustach
serek mascarpone.Wykonałam go przy pomocy Speedcook, który po raz kolejny okazał się niezawodny, jeśli chodzi o wszelkie kulinarne wojaże.Po kilku prośbach od czytelników, wstawiam także zdjęcia ukazujące wnętrze, które jest miękkie i puszyste. Chyba nie potrzebuję już dodatkowo zachęcać Was do jego zrobienia. :)
/1 porcja/- 200g
twarożku 3-krotnie mielonego- 1
jajko- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1 łyżka budyniu
czekoladowego- 1 płaska łyżeczka
kakao- 2 łyżeczki
serka mascarponeTwarożek,
jajko,
cukier,
budyń i
kakao umieszczamy w naczyniu miksującym. Ustawiamy tryb 4, długość 2 minuty. Do lekko zwilżonego naczynia żaroodpornego przekładamy połowę serowej masy, na to nakładamy
mascarpone, a następnie zakrywamy
ser resztą masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 minut. Podajemy po ostudzeniu.*wykonanie bez Speedcook:
twarożek,
jajko,
cukier,
budyń i
kakao miksujemy na gładką masę mikserem lub w blenderze. Dalej postępujemy tak, jak napisane zostało powyżej.