Wykonanie
millet groats cupcake with chocolate&prune filling
Tak jak przewidywałam, nie wybieram się dziś do szkoły. Jestem zmęczona, niewyspana (kiedy źle się czuję, pobudka w okolicach 2 w nocy to już norma) i gdyby nie wczorajszy wieczorny przypływ energii, dziś nieprędko zrobiłabym sobie coś do jedzenia. Stało się jednak inaczej, dzięki
czemu prezentuję jaglane ciasto. Nie wiem, jak to inaczej nazwać, bo to było moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu tego dania.
Ciastko z kremem w środku.Tego poranka nigdzie się nie spieszę, jednak jestem przekonana, że to idealne zdrowe śniadanie lub deser dla kogoś, kto z rana nie ma czasu na zrobienie niczego do jedzenia. Wystarczy wyjąć je z lodówki i rozkoszować się smakiem... I kontrolować zegarek, by nie spóźnić się do pracy ;)/1 porcja/- 50g
kaszy jaglanej- 100ml
mleka i 100ml
wody- 100g kremowego
serka- 1 łyżka
cukru trzcinowego- 1 łyżka budyniu
czekoladowego-
suszone śliwkiKaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a
potem gorącej wodzie. Wsypujemy do gotującego się
mleka i
wody, dodajemy łyżeczkę
cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Serek mieszamy z
budyniem czekoladowym (proszkiem) i łyżeczką
cukru trzcinowego.
Suszone śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z
serową masą. 2/3
kaszy przekładamy do miseczki, wylepiając nią spód i brzegi naczynia. Do środka nakładamy masę
serową i przykrywamy ją ostatniąporcją
kaszy. Wkładamy miseczkę dolodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
ask.fm