ßßß Cookit - przepis na Jaglane ciastko z nadzieniem czekoladowym

Jaglane ciastko z nadzieniem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

millet groats cupcake with chocolate&prune filling
Tak jak przewidywałam, nie wybieram się dziś do szkoły. Jestem zmęczona, niewyspana (kiedy źle się czuję, pobudka w okolicach 2 w nocy to już norma) i gdyby nie wczorajszy wieczorny przypływ energii, dziś nieprędko zrobiłabym sobie coś do jedzenia. Stało się jednak inaczej, dzięki czemu prezentuję jaglane ciasto. Nie wiem, jak to inaczej nazwać, bo to było moje pierwsze skojarzenie po spróbowaniu tego dania. Ciastko z kremem w środku.
Tego poranka nigdzie się nie spieszę, jednak jestem przekonana, że to idealne zdrowe śniadanie lub deser dla kogoś, kto z rana nie ma czasu na zrobienie niczego do jedzenia. Wystarczy wyjąć je z lodówki i rozkoszować się smakiem... I kontrolować zegarek, by nie spóźnić się do pracy ;)
/1 porcja/
- 50g kaszy jaglanej
- 100ml mleka i 100ml wody
- 100g kremowego serka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka budyniu czekoladowego
- suszone śliwki
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie. Wsypujemy do gotującego się mleka i wody, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Serek mieszamy z budyniem czekoladowym (proszkiem) i łyżeczką cukru trzcinowego. Suszone śliwki kroimy na kawałki i mieszamy z serową masą. 2/3 kaszy przekładamy do miseczki, wylepiając nią spód i brzegi naczynia. Do środka nakładamy masę serową i przykrywamy ją ostatnią
porcją kaszy. Wkładamy miseczkę do
lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
ask.fm
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/04/266-monday-ultra-zdrowy-deser-jaglane.html