ßßß Cookit - przepis na kakaowe otrębowe ciastko z kremem z banana i mascarpone

kakaowe otrębowe ciastko z kremem z banana i mascarpone

nazwa

Wykonanie

cocoa bran cake with banana-mascarpone filling
Jeśli ktoś nie zauważył: na górze bloga jest nowa zakładka "Spytaj mnie". Jeśli chcielibyście zapytać o coś związanego z przepisem, blogiem lub czymkolwiek innym, możecie zrobi to tutaj. Wtedy macie gwarancję, że na pewno odpowiem, co jest niestety mniej prawdopodobne, jeśli chodzi o pytania pod starymi notkami.
Zainspirowana przepisem Magdy, postanowiłam stworzyć własną wersję tego wypieku. Co mogę o nim powiedzieć? Jest przepyszny! Po moich kilkuletnich eksperymentach z wypiekami z otrębów wciąż podchodzę do nich z pewną dozą nieufności, jednak to ciasto potwierdziło - nie ma się czego bać! Jest naprawdę pyszne, ale najlepiej smakuje wtedy, kiedy w końcu trafi się na to słodkie, delikatne nadzienie.
/1 porcja/
Ciasto:
- 50g otrębów pszennych
(u mnie orkiszowe)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka waniliowego cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
-1/2 banana
- 2 łyżki mascarpone
- odrobina ekstraktu z wanilii
Ciasto: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce.
Nadzienie: banana rozmiażdżamy widelcem z mascarpone i wanilią.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy najpierw 1/3 masy, następnie nadzienie
i resztę "ciasta". Pieczemy 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 200*C.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/02/209-saturday-najlepsze-otrebowe-ciastko.html