Wykonanie
Gotowe
ciasto francuskie (płat 25x25 cm) *1/2 świeżej
papryki1/2
papryczki chili1/2 dużego
pomidora lub 2-3 koktajlowe1
czerwona cebula1 łyżka
przecieru pomidorowego6
pomidorków koktajlowychkilka
oliwek ( czarne lub zielone )6 plastrów
mozarelli (np. bazyliowej Zottarelli)kilka listków świeżej
bazylii1 łyżeczka
oreganosól,
pieprz do smaku
Paprykę pokroić w drobną kostkę ,
chili w cienkie plasterki i przysmażyć na
oleju na złoto
Paprykę zdjąć z patelni .
Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na
oleju . 1/2
pomidora lub 2-3
pomidorki koktajlowe bez skórki posiekać drobno , dodać do
cebuli z
przecierem pomidorowym,
oregano i mielonym
pieprzem i przesmażyć razem , aby powstał gęsty sos .
Oliwki pokroić na plasterki,
pomidorki koktajlowe przekroić na pół ( nie zdejmować skórki)
Ciasto francuskie rozmrozić (jeśli jest mrożone), rozwinąć płat i odkroić kwadrat 25x25 cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia Zawinąć brzegi ciasta, skleić rogi, żeby farsz nie wypadł. Ciasto posmarować
sosem pomidorowo-
cebulowym , na nim położyć
paprykę,
pomidory koktajlowe skórką do dołu,
oliwki, plastry
mozarelli i listki
bazylii. Wierzch oprószyć
solą i świeżo mielonym
pieprzem , lekko skropić dobrą
oliwą ( np.
czosnkową) .
Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st ( termoobieg) * Użyłam świeżego
ciasta francuskiego Linessa z Lidla (nie trzeba go rozmrażać) , ale można użyć dowolnego, ulubionego .