Wykonanie
16 Lutego 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na
sałatkę z pieczoną
piersią kurczaka,
sałatą lodową i kawałkami
pomarańczy. Pomysł idealny dla tych wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu na śniadanie. Uzupełnieniem smaków w
sałatce jest niezwykle prosty
sos majonezowo –
jogurtowy oraz posiekane na drobno
orzechy włoskie. Ugotowane cienkie plastry
selera korzeniowego nadają całości ciekawy efekt i bardzo oryginalny smak.
Składniki na 3 porcje:300 g
piersi z kurczaka1
jabłko30 g drobno posikanych
orzechów włoskich1
pomarańcza5 liści
sałaty lodowej2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cukruSos:3 łyżki
majonezu1 pełna łyżka
jogurtu naturalnegosól,
pieprzSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.
Pomarańczę obrać ze skórki oraz z błon i pokroić w kostkę.
Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę.
Seler obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, następnie lekko podgotować w osolonej wodzie (około 5-6 minut).
Sok z cytryny wymieszać z
cukrem i skropić nim pokrojone
jabłka oraz
seler.Liście
sałaty opłukać pod bieżąca
wodą, odsączyć na sicie, porwać na mniejsze fragmenty, po czym ułożyć w salaterce. Dodać
pierś z kurczaka, pokrojone
jabłka,
seler oraz
pomarańcze.Sos:
Majonez wymieszać z
jogurtem, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.
Sałatkę polać sosem, posypać
orzechami, po czym wstawić do lodówki.