ßßß
Składniki na 8 naleśników:Ciasto na naleśniki:0,5 litra mleka2 szklanki mąki pszennej100 g czekolady gorzkiej, ja użyłam czekoladę o zawartości 60% masy kakaowejszczypta soliNadzienie:400 g sera twarogowego półtłustego500 g truskawek1 łyżka stołowa cukru pudruDodatkowo:200 g śmietany kremówki – 30%1 pełna łyżka stołowa cukru pudruświeże truskawki pokrojone w ćwiartki do dekoracjiSposób przygotowania:Nadzienie:Truskawki starannie umyć, usunąć szypułki, a następnie zblenderować na gładką masę.Ser twarogowy biały oraz truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder, po czym dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Naleśniki:Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko, cały czas ubijając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec wlać 2 łyżki oleju, roztopioną czekoladę, dodać szczyptę soli i zmiksować na zmniejszonych obrotach miksera.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple, wstawiając talerz do rozgrzanego piekarnika podczas smażenia kolejnych porcji.Naleśniki układać jeden na drugim, przedzielone pergaminem.Wykończenie:Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem na sztywno, po czym wstawić do lodówki.Na środek naleśnika nałożyć 2-3 łyżki stołowe masy serowo-truskawkowej, następnie złożyć na pół dwa razy tworząc trójkąt.Naleśniki przykryć 1 pełną łyżką stołową ubitej śmietany kremówki. Udekorować świeżymi truskawkami.
