Wykonanie
23 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemNaleśniki
czekoladowe z
serem i
truskawkami to bardzo oryginalny pomysł na nową wersję znanego deseru odmienionego dzięki dodatkowi
czekolady.
Owoce sezonowe takie jak
truskawki doskonale komponują się z
czekoladą,
białym delikatnym
serem oraz słodką
śmietaną kremówką. Do przygotowywania naleśników najlepiej wykorzystać wysokiej jakości
czekoladę, która zawiera od60 do 70%
kakao. Zapewnia to potrawom niepowtarzalny smak.Naleśniki z
czekoladąSkładniki na 8 naleśników:Ciasto na naleśniki:0,5 litra
mleka2 szklanki
mąki pszennej100 g
czekolady gorzkiej, ja użyłam
czekoladę o zawartości 60% masy
kakaowejszczypta
soliNadzienie:400 g
sera twarogowego półtłustego500 g
truskawek1 łyżka stołowa
cukru pudruDodatkowo:200 g
śmietany kremówki – 30%1 pełna łyżka stołowa
cukru pudruświeże
truskawki pokrojone w ćwiartki do dekoracjiSposób przygotowania:Nadzienie:
Truskawki starannie umyć, usunąć szypułki, a następnie zblenderować na gładką masę.
Ser twarogowy biały oraz
truskawki przełożyć do miski, dodać
cukier puder, po czym dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Naleśniki:
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu
wodą i mieszać, aż
czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Wbić
jajko, następnie stopniowo dolewać
mleko, cały czas ubijając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec wlać 2 łyżki
oleju, roztopioną
czekoladę, dodać szczyptę
soli i zmiksować na zmniejszonych obrotach miksera.Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę
oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple, wstawiając talerz do rozgrzanego piekarnika podczas smażenia kolejnych porcji.Naleśniki układać jeden na drugim, przedzielone pergaminem.Wykończenie:
Śmietanę kremówkę ubić wraz z
cukrem na sztywno, po czym wstawić do lodówki.Na środek naleśnika nałożyć 2-3 łyżki stołowe masy
serowo-truskawkowej, następnie złożyć na pół dwa
razy tworząc trójkąt.Naleśniki przykryć 1 pełną łyżką stołową ubitej
śmietany kremówki. Udekorować świeżymi
truskawkami.