ßßß Cookit - przepis na Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

23 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami to bardzo oryginalny pomysł na nową wersję znanego deseru odmienionego dzięki dodatkowi czekolady. Owoce sezonowe takie jak truskawki doskonale komponują się z czekoladą, białym delikatnym serem oraz słodką śmietaną kremówką. Do przygotowywania naleśników najlepiej wykorzystać wysokiej jakości czekoladę, która zawiera od
60 do 70% kakao. Zapewnia to potrawom niepowtarzalny smak.
Naleśniki z czekoladą
Składniki na 8 naleśników:
Ciasto na naleśniki:
0,5 litra mleka
2 szklanki mąki pszennej
100 g czekolady gorzkiej, ja użyłam czekoladę o zawartości 60% masy kakaowej
szczypta soli
Nadzienie:
400 g sera twarogowego półtłustego
500 g truskawek
1 łyżka stołowa cukru pudru
Dodatkowo:
200 g śmietany kremówki – 30%
1 pełna łyżka stołowa cukru pudru
świeże truskawki pokrojone w ćwiartki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Truskawki starannie umyć, usunąć szypułki, a następnie zblenderować na gładką masę.
Ser twarogowy biały oraz truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder, po czym dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
Naleśniki:
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dolewać mleko, cały czas ubijając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Na koniec wlać 2 łyżki oleju, roztopioną czekoladę, dodać szczyptę soli i zmiksować na zmniejszonych obrotach miksera.
Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni cienką warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
Usmażony naleśnik przenieść na talerz i trzymać w cieple, wstawiając talerz do rozgrzanego piekarnika podczas smażenia kolejnych porcji.
Naleśniki układać jeden na drugim, przedzielone pergaminem.
Wykończenie:
Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem na sztywno, po czym wstawić do lodówki.
Na środek naleśnika nałożyć 2-3 łyżki stołowe masy serowo-truskawkowej, następnie złożyć na pół dwa razy tworząc trójkąt.
Naleśniki przykryć 1 pełną łyżką stołową ubitej śmietany kremówki. Udekorować świeżymi truskawkami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_nalesniki-czekoladowe-z-serem-i-truskawkami.html