ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżówki z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

21 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne drożdżówki z brzoskwiniami, słodką chrupiącą kruszonką i lukrem. Puszyste, wilgotne w środku i aromatyczne! Warto wypróbować tą recepturę, szczególnie teraz, gdy dostępne są świeże brzoskwinie i nektarynki. Drożdżówki można oczywiście wypełnić dowolnym nadzieniem owocowym, mnie natomiast najlepiej smakują podawane z brzoskwiniami i jagodami. W okresie zimowym można zastosować jako nadzienie marmoladę, mak, ser, budyń bądź owoce w syropie. Polecam!
Składniki na 12 porcji:
50 g świeżych drożdży
8 łyżek cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
3 brzoskwinie
1 jajko
50 g masła
Kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
2-3 łyżki mąki pszennej
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na małe fragmenty i zasypać 2 łyżkami cukru.
Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie może być gorące). Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
Rozczyn przelać do miski, wbić jajko, dodać szklankę mąki, resztę cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 – 25 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę, zagnieść podsypując mąką, po czym podzielić na fragmenty wielkości mandarynki. W każdej drożdżówce na środku zrobić wgłębienie i uzupełnić pokrojonymi brzoskwiniami.
Drożdżówki przełożyć do formy, po czym odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę: masło wraz z cukrem oraz mąką przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
Na drożdżówki nałożyć kruszonkę, następnie wstawić blaszkę do piekarnika i piec 20-25 minut bez termoobiegu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z zimną wodą. Kiedy drożdżówki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_drozdzowki-z-brzoskwiniami.html