Wykonanie
21 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na pyszne drożdżówki z
brzoskwiniami, słodką chrupiącą kruszonką i lukrem. Puszyste, wilgotne w środku i aromatyczne! Warto wypróbować tą recepturę, szczególnie teraz, gdy dostępne są świeże
brzoskwinie i
nektarynki. Drożdżówki można oczywiście wypełnić dowolnym nadzieniem
owocowym, mnie natomiast najlepiej smakują podawane z
brzoskwiniami i
jagodami. W okresie zimowym można zastosować jako nadzienie
marmoladę,
mak,
ser,
budyń bądź
owoce w
syropie. Polecam!
Składniki na 12 porcji:50 g świeżych
drożdży8 łyżek
cukru1 szklanka
mleka3 szklanki
mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)3
brzoskwinie1
jajko50 g
masłaKruszonka:2 łyżki
masła1 łyżka
cukru2-3 łyżki
mąki pszennejLukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki zimnej
wodySposób przygotowania:
Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na małe fragmenty i zasypać 2 łyżkami
cukru.
Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie może być gorące). Dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru oraz 3 pełne łyżki
mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.Rozczyn przelać do miski, wbić
jajko, dodać szklankę
mąki, resztę
cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę
mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone
masło. Ciasto przełożyć na oprószoną
mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć
mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 – 25 minut).Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blaszkę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę, zagnieść podsypując
mąką, po czym podzielić na fragmenty wielkości
mandarynki. W każdej drożdżówce na środku zrobić wgłębienie i uzupełnić pokrojonymi
brzoskwiniami.Drożdżówki przełożyć do formy, po czym odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę:
masło wraz z
cukrem oraz
mąką przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Na drożdżówki nałożyć kruszonkę, następnie wstawić blaszkę do piekarnika i piec 20-25 minut bez termoobiegu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z zimną
wodą. Kiedy drożdżówki całkowicie przestygną polać je delikatnie lukrem.