ßßß Cookit - przepis na Risotto z imbirem

Risotto z imbirem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Danuta Korbik z Zielonej Góry
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
cztery piersi z kurczaka
trzy woreczki ryżu
trzy papryki (żółta czerwona i zielona)
dwie pietruszki
trzy marchewki
jedna puszka kukurydzy
75 dag pieczarek
dwie cebule
dwie łyżki oleju
trzy łyżki wódki
jedna łyżeczka imbiru
sól
pieprz
ostra papryka
Risotto z imbirem - sposób przygotowania: Najpierw łączymy wódkę z imbirem i wkładamy do tej mieszanki na dwie godziny oczyszczone i umyte piersi z kurczaka. W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, na tarce ucieramy pietruszkę i marchewkę. Mieszamy wszystko razem i dodajemy puszkę kukurydzy, olej i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. W drugim naczyniu dusimy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę, też przez 20 min. Po dwóch godzinach wyjmujemy kurczaka z naszej zalewy i smażymy, a po usmażeniu kroimy w kostkę.
Gotujemy 3 woreczki ryżu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy wszelkie przyprawy i risotto jest już gotowe. Podajemy na ciepło.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5699724/risotto z imbirem/p