ßßß Cookit - przepis na Sellou (kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe)

Sellou (kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe)

nazwa

Wykonanie

Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia arabska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
po 5 dag sezamu i posiekanych migdałów
1 łyżka oleju
1/2-1 łyżka nasion anyżu
25 dag mąki
12 dag masła startego na wiórki
5 dag cukru
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
całe migdały i cukier puder do dekoracji
Sellou (kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe) - sposób przygotowania: Sezam upraż na suchej patelni i włóż do blendera. Migdały wymieszaj z olejem i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sezamu, wsyp też anyż. Zmiksuj na gładką masę. Mąkę upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z sezamem, migdałami i anyżem. Dodaj cukier, cukier puder i cynamon. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je migdałami, posypuj cukrem pudrem.
mąki. Sellou (kulki sezamowo - migdałowo - anyżkowe) po 5 dag sezamu i posiekanych migdałów 1 łyżka oleju 1/2-1 łyżka nasion anyżu 25 dag mąki 12 dag masła startego na wiórki 5 dag cukru 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu całe migdały i cukier puder do dekoracji Sezam upraż na suchej
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/44764903/sellou kulki sezamowo migdalowo anyzkowe/p