ßßß
Cookit - przepis na Sellou (kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sellou (kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe)
Składniki
Sezam
Migdały
Olej
Nasiona anyżu
Mąka
Masło
Cukier
Cukier puder
Cynamon
Wykonanie
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia arabskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)po 5 dag
sezamu
i posiekanych
migdałów
1 łyżka
oleju
1/2-1 łyżka
nasion anyżu
25 dag
mąki
12 dag
masła
startego na wiórki5 dag
cukru
1/2 łyżeczki
cukru pudru
1/2 łyżeczki
cynamonu
całe
migdały
i
cukier puder
do dekoracjiSellou (kulki
sezamowo
-
migdałowo
-
anyżkowe
) - sposób przygotowania:
Sezam
upraż na suchej patelni i włóż do blendera.
Migdały
wymieszaj z
olejem
i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do
sezamu
, wsyp też
anyż
. Zmiksuj na gładką masę.
Mąkę
upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop
masło
, dodaj
mąkę
i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z
sezamem
,
migdałami
i
anyżem
. Dodaj
cukier
,
cukier puder
i
cynamon
. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je
migdałami
, posypuj
cukrem pudrem
.
mąki
. Sellou (kulki
sezamowo
-
migdałowo
-
anyżkowe
) po 5 dag
sezamu
i posiekanych
migdałów
1 łyżka
oleju
1/2-1 łyżka
nasion anyżu
25 dag
mąki
12 dag
masła
startego na wiórki 5 dag
cukru
1/2 łyżeczki
cukru pudru
1/2 łyżeczki
cynamonu
całe
migdały
i
cukier puder
do dekoracji
Sezam
upraż na suchej
Źródło:
http://ugotuj.to/ugotuj/44764903/sellou kulki sezamowo migdalowo anyzkowe/p
Przepisy powiązane
Sellou
Jabłka pod piernikową kruszonką
Ciasteczka migdałowo-waniliowe
Kruche ciasteczka z sezamem
Ciasteczka maslane
Składniki powiązane (0)