Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!SellouAutor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia arabskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sellou - składniki:po 5 dag
sezamu i posiekanych
migdałów1 łyżka
oleju1/2-1 łyżka
nasion anyżu25 dag
mąki12 dag
masła startego na wiórki5 dag
cukru1/2 łyżeczki
cukru pudru1/2 łyżeczki
cynamonuDekoracja:całe
migdałycukier puderSellou - sposób przygotowania:
Sezam upraż na suchej patelni i włóż do blendera.
Migdały wymieszaj z
olejem i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do
sezamu, wsyp też
anyż. Zmiksuj na gładką masę.
Mąkę upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop
masło, dodaj
mąkę i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z
sezamem,
migdałami i
anyżem. Dodaj
cukier,
cukier puder i
cynamon. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je
migdałami, posypuj
cukrem pudrem.podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z
chlebem lub
ziemniakami. Autor: Aneta Kosiba Sellou, zwane również sfouf to smakołyk popularny m.in. w Maroko, Algierii i Libanie. Przygotowuje się go z
sezamu,
migdałów,
masła, a także uprażonej lub upieczonej na złoty kolor
mąki. Sellou (kulkiWięcej o Sellou