ßßß Cookit - przepis na Sellou

Sellou

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Sellou
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia arabska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sellou - składniki:
po 5 dag sezamu i posiekanych migdałów
1 łyżka oleju
1/2-1 łyżka nasion anyżu
25 dag mąki
12 dag masła startego na wiórki
5 dag cukru
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dekoracja:
całe migdały
cukier puder
Sellou - sposób przygotowania: Sezam upraż na suchej patelni i włóż do blendera. Migdały wymieszaj z olejem i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sezamu, wsyp też anyż. Zmiksuj na gładką masę. Mąkę upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z sezamem, migdałami i anyżem. Dodaj cukier, cukier puder i cynamon. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je migdałami, posypuj cukrem pudrem.
podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami. Autor: Aneta Kosiba Sellou, zwane również sfouf to smakołyk popularny m.in. w Maroko, Algierii i Libanie. Przygotowuje się go z sezamu, migdałów, masła, a także uprażonej lub upieczonej na złoty kolor mąki. Sellou (kulki
Więcej o Sellou
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602734/sellou/p