Wykonanie
Pyszne , kruche
ciasteczka do
kawy albo do zabrania ze sobą na piknik.
Powiem Wam, że jestem z nich niesamowicie dumna ponieważ mój trzyletni synek robił je ze mną a to jego pierwsze
ciasteczka :) Zapraszam więc do poczęstowania się :)- 250 g zimnego
masła- 200 g
mąki + trochę do podsypania- 100 g zmielonych
migdałów- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z
laski wanilii- pół łyżeczki ekstraktu
migdałowego ( można zastąpić paroma kroplami
olejku)- 150 g
cukru pudruWszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając elastyczne ciasto , które po zagnieceniu wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę . Po tym czasie podsypujemy stół lub stolnicę
mąką i rozwałkowujemy ciasto - za za cienko , i wykrawamy
ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ( z termoobiegiem) na ok. 15 -20 min. ( aż zbrązowieją)