Wykonanie
Kruche
ciasteczka z dodatkiem
mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego
sezamu.
Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do
kawki :DSkładniki:200 g bardzo miękkiego
masła200 g
mąki100 g
mąki kukurydzianej100 g
cukru pudruMasa sezamowa:100 g
cukru100 ml
śmietany 18% albo 22%50 g
masła150 g
sezamuWsypać
sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać
cukier, dodać
masło i
śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać
sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę
sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5-10 minut, po tym czasie kroimy
ciastka. Mogą być kwadraty, prostokąty co chcemy.