Wykonanie
Krem Brulee - składniki:
śmietana 36% - 400 ml
laska wanilii5
żółtekcukier biały - 1/3 szklanki
Cukier brązowy - 4 łyżeczkiKrem Brulee - sposób przygotowania: W rondelku powoli zagotowujemy
śmietankę (mieszamy co chwilę, aby nie powstały grudki). Dodajemy
biały cukier i wyłuskane ziarenka z przeciętej wzdłuż
laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach (ważne aby nie zagotować zbytnio
śmietany), zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Ubijamy
żółtka i dodajemy je powoli do lekko ciepłej
śmietany delikatnie mieszając. Powinien powstać gładki krem.Napełniamy foremki, przelewając krem przez sitko.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni na 50 minut. Konsystencja na koniec pieczenia (gdy ruszymy blachą) może się lekko ruszać.Krem studzimy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny (można krócej).W trakcie czasu gdy krem się chłodzi wyjmujemy go na chwilę i posypujemy każdą miseczkę
cukrem brązowym (może być także zwykły biały) i za pomocą palnika karmelizujemy
cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz aby utworzyła się charakterystyczna skorupka. Po tym krem trafia znowu do lodówki do czasu podania. P.S. kremu starcza na 4 naczynka widoczne na zdjęciu Smacznego :)