(przepis pochodzi z kuchni+)500ml śmietany 36%4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)1 laska wanilii4 łyżki kawy ziarnistej zmielonej ( ja dodałam 3 rozpuszczalnej)6 ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka zmielonego6 żółtek1 łyżka brązowego cukru do posypaniaZagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Wyjąć wanilię , ziarna z powrotem dodać do śmietany, łącznie z kawa i kardamonem. Wszystko gotować ok 1 minuty, po czym odcedzić kawę.Płyn lekko przestudzić, po czym powoli dodawać do żółtek (tak by nie zważyć żółtek)- zahartować. Gotowy krem wlać do kokilek, kokilki zanurzyć w wodzie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni- piec 45 min. Gotowy, jeszcze gorący posypać brązowym cukrem i przyozdobić. Pozostawić do ostygnięcia.