ßßß Cookit - przepis na 58. Creme brule

58. Creme brule

nazwa

Wykonanie

Efektem ubocznym wczorajszej Pavlovej było 6 nie użytych żółtek no to teraz pytanie coz nimi zrobić wertowanie internetu i na jakimś forum ktoś podał przepis na creme brule. No i sie zrobiło.
Składniki na 6 porcji:
500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii
Wykonanie:
W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę z wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii, na czas gotowania dodaję również samą laskę, którą wyciągam po zagotowaniu . Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Żółtka ubijamy z cukrem, ale nie do końca, nie na puszysto.
Do ubitych żółtek powoli dolewamy ciepłą śmietanę jednocześnie mieszając i starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.
Wstawiamy na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.
Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc krem musi zgęstnieć.
Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru używamy specjalnego palnika. Można też włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzewamy tylko górną spiralę i zapiekałam krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/02/58-creme-brule.html