Wykonanie
Efektem ubocznym wczorajszej Pavlovej było 6 nie użytych
żółtek no to teraz pytanie coz nimi zrobić wertowanie internetu i na jakimś forum ktoś podał przepis na creme brule. No i sie zrobiło.
Składniki na 6 porcji:500 ml wysokoprocentowej
śmietany kremówki 36%6
żółtek1/3 szklanki
białego cukru5 łyżek
brązowego cukru1
laska waniliiWykonanie:W rondelku powoli zagotowujemy
śmietankę z wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż
laski wanilii, na czas gotowania dodaję również samą laskę, którą wyciągam po zagotowaniu . Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Żółtka ubijamy z
cukrem, ale nie do końca, nie na puszysto.Do ubitych
żółtek powoli dolewamy ciepłą
śmietanę jednocześnie mieszając i starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.Wstawiamy na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc krem musi zgęstnieć.Każdy krem posypujemy 1 łyżką
brązowego cukru i karmelizujemy, aby
cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji
cukru używamy specjalnego palnika. Można też włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzewamy tylko górną spiralę i zapiekałam krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach,
cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.