Wykonanie
            Drożdżówka kaszubska - składniki:4 szklanki 
mąkipół kostki 
masła4 
żółtka1 
jajko125 ml 
mlekapół szklanki 
cukru5 dag 
rodzynekNa rozczyn:8 g 
drożdży1/4 szklanki 
mleka2 łyżki 
mąki1 łyżka 
cukruNa kruszonkę:pół łyżeczki 
proszku do pieczeniapół kostki 
masłapół szklanki 
cukru3/4 szklanki 
mąkiDrożdżówka kaszubska - sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z 
drożdży: 
mleko podgrzać w niewielkim rondelku, skruszyć 
drożdże, dodać 
mąkę oraz 
cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotować kruszonkę: 
masło roztopić, dodać do niego 
proszek do pieczenia, a także 
cukier oraz 
mąkę. Wszystkie składnik utrzeć, by powstała jednolita masa i odstawić do wyrośnięcia.Przygotować ciasto: 
rodzynki przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Nad dużą drewnianą stolnicą przesiać 
mąkę, wbić do niej 
jajko, dodać 
żółtka oraz 
cukier, 
mleko i dokładnie wymieszać. 
Masło rozpuścić i wlać do ciasta, dalej je wyrabiać. Do powstającej masy dodać rozczyn 
drożdżowy i także 
rodzynki: wszystko starannie wyrobić, aż na powierzchni zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść i przełożyć do formy. Zetrzeć na tarce kruszonkę, posypać nią ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z