Wykonanie
2 gotowe
ciasta francuskie2 litry
mleka1 szklanka
cukru kryształu2
cukry waniliowe4 budynie
śmietankowe2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej40 dag
masła lub
margarynycukier puder do posypaniaKremówka na cieście francuskim - sposób przygotowania: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równo
ciasto francuskie, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piec 10 minut, wystudzić. To samo zrobić z drugim
ciastem francuskim.Przygotować masę budyniową.
Mleko zagotować, odlać 3 szklanki
mleka. Do gotującego
mleka dodać
cukier kryształ,
cukry waniliowe,
masło lub
margarynę, wymieszać, wszystko musi się to zagotować. W odlanym
mleku rozprowadzić budynie,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.Na gotujące się
mleko (ściągnąć z ognia) wlać
mleko z budyniami i
mąką, mieszać energicznie, aż powstanie
budyń. Gotować jeszcze 2 minuty, żeby
budyń stracił surowy smak.Przestudzoną masę budyniową wylać na
ciasto francuskie, przykryć drugim. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego:-)Łatwy przepis na walentynkową kremówkę