ßßß Cookit - przepis na Francuska bagietka

Francuska bagietka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Francuska bagietka
Autor Dorota
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Francuska bagietka - składniki:
4.5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
woda do popryskania wnętrza piekarnika - najlepiej w spreju
Francuska bagietka - sposób przygotowania: Mleko zagotować w rondelku, dodać masło i cukier, całość wymieszać, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i odstawić do przestygnięcia, na około 10 minut. Następnie dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać drewnianą łyżką, aż mąka się dobrze połączy. Ciągle mieszając, dodawać po trochu resztę mąki (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto powinno być miękkie i lepiące się. Dużą miskę dobrze wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto bardzo ostrożnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości ok. 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec, aż będą rumiane i jak się w nie postuka, to wydadzą ?pusty? odgłos.
Sałatka Nicejska szefa kuchni hotelu Sofitel (restauracji Le Victoria Brasserie Moderne w Warszawie) - Macieja Majewskiego
można rozkoszować się prawdziwą francuską bagietką i deską znakomitych serów, zasiąść przed telewizorem przy dobrym francuskim winie, by odkryć na nowo francuskie kino, czy obejrzeć koncert jednej z największych francuskich gwiazd muzyki rozrywkowej. Święto Dni Handlowych Francji w Polsce odbędzie
Książki ze smakiem - nowości
foccacie i francuskie bagietki , a także rogaliki i bułki. Prócz samych przepisów, autorka dzieli się radami dotyczącymi domowego wypieku chleba. Zobacz przykładowe przepisy na domowe pieczywo z książki "Domowe chleby, bułki i bułeczki" "Domowe chleby, bułki i bułeczki"
On zawrócił im w głowie!
zawsze moja "kropka nad i" w śniadaniu - mówi kucharz. Jak wiadomo, tradycja wypiekania chleba obecna jest w Europie od wieków. Pieczywo, w różnej formie obecne jest w każdej kulturze. Tę różnorodność, jako wspaniałą inspirację kulinarną, podkreśla Grzegorz Łapanowski. - Francuskie bagietki
Kolorowe sałatki z pysznym serem
smaku ziołowym. Pomidorowa sałatka z grzankami i sosem pesto 1 mała francuska bagietka pokrojona w kostkę 2 łyżki oliwy 3 duże pomidory pokrojone na 2 cm kawałki 1 mała czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 100 g sera feta pokruszonego na kawałki garść świeżych liści bazylii porwanych na
Więcej o Francuska bagietka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17910021/francuska bagietka/p