Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Francuska bagietkaAutor DorotaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Francuska bagietka - składniki:4.5 szklanki
mąki1 szklanka
mleka1 szklanka
wody w temperaturze pokojowej2 łyżeczki
masła2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżeczki
soliwoda do popryskania wnętrza piekarnika - najlepiej w spreju
Francuska bagietka - sposób przygotowania:
Mleko zagotować w rondelku, dodać
masło i
cukier, całość wymieszać, aż
masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać
wodę i odstawić do przestygnięcia, na około 10 minut. Następnie dodać
drożdże, wymieszać, wsypać
sól i 1 szklankę
mąki - wymieszać drewnianą łyżką, aż
mąka się dobrze połączy. Ciągle mieszając, dodawać po trochu resztę
mąki (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki
maki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto powinno być miękkie i lepiące się. Dużą miskę dobrze wysmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto bardzo ostrożnie przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować
bagietki długości ok. 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st. Kiedy
bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik
wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec, aż będą rumiane i jak się w nie postuka, to wydadzą ?pusty? odgłos.
Sałatka Nicejska szefa kuchni hotelu Sofitel (restauracji Le Victoria Brasserie Moderne w Warszawie) - Macieja Majewskiego
można rozkoszować się prawdziwą
francuską bagietką i deską znakomitych
serów, zasiąść przed telewizorem przy dobrym francuskim
winie, by odkryć na nowo francuskie kino, czy obejrzeć koncert jednej z największych francuskich gwiazd muzyki rozrywkowej. Święto Dni Handlowych Francji w Polsce odbędzieKsiążki ze smakiem - nowości
foccacie i
francuskie bagietki , a także rogaliki i
bułki. Prócz samych przepisów, autorka dzieli się radami dotyczącymi domowego wypieku
chleba. Zobacz przykładowe przepisy na domowe
pieczywo z książki "Domowe
chleby,
bułki i bułeczki" "Domowe
chleby,
bułki i bułeczki"On zawrócił im w głowie!
zawsze moja "kropka nad i" w śniadaniu -
mówi kucharz. Jak wiadomo, tradycja wypiekania
chleba obecna jest w Europie od wieków.
Pieczywo, w różnej formie obecne jest w każdej kulturze. Tę różnorodność, jako wspaniałą inspirację kulinarną, podkreśla Grzegorz Łapanowski. -
Francuskie bagietkiKolorowe sałatki z pysznym
seremsmaku
ziołowym. Pomidorowa
sałatka z grzankami i
sosem pesto 1 mała
francuska bagietka pokrojona w kostkę 2 łyżki
oliwy 3 duże
pomidory pokrojone na 2 cm kawałki 1 mała
czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 100 g
sera feta pokruszonego na kawałki garść świeżych liści
bazylii porwanych naWięcej o
Francuska bagietka