Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:4 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
sody200 g
margaryny3
jajka3 łyżki
mioduMasa orzechowa:300 g
orzechów włoskich3 łyżki
miodu1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy100 g
masłaKrem:3/4 l
mleka2 budynie
waniliowe1 szklanka
cukru250 g
margarynyMiodownik z
orzechami - sposób przygotowania: Masa orzechowa:
Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do
mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać
miód,
cukier oraz
masło. Całość zagotować cały czas mieszając. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć
orzechy i piec do zrumienienia
orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia Krem: 2 szklanki
mleka zagotowujemy razem z
cukrem. W pozostałej szklance
mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące
mleko z
cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy
margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy
ciastem z
orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu