ßßß Cookit - przepis na Śledź w razowych okruszkach

Śledź w razowych okruszkach

nazwa

Wykonanie

materiały prasowe
23 . 12.2015 14:54
A A A
Zobacz zdjęcia (5)
Święta to wyjątkowy czas, w którym wszyscy chętniej zaglądamy do kuchni. Głównie po to, by przygotowywać w niej bożonarodzeniowe specjały dla najbliższych. Marka Wedel, która zachęca Polaków do wspólnego gotowania, proponuje przepis na śledzia w razowych okruszkach.
Składniki
Śledzie:
6 śledzi patroszonych, bez głów
2-3 małe, zielone jabłka
mąka pszenna
mąka razowa
mąka kukurydziana
50g orzechów laskowych
olej roślinny
sól, pieprz
Sos:
100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
250 ml mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
kilka suszonych ostrych papryczek chilli w całości
szczypta pieprzu kajeńskiego
Liczba porcji: 3 duże lub 6 małych porcji
Czas przygotowania: 2- 3godziny
Krok 1: Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Jabłka pokroić na cząstki. Śledzie przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mieszance trzech rodzajów mąki.
Krok 2: Śledzie obsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 150stopni piekarnika. Obłożyć cząstkami jabłek. Podpiekać przez kwadrans.
Krok 3: W rondelku należy podgrzać mleko, a następnie rozpuścić w nim w nim gorzką czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas mieszając, dodać chilli, pieprz kajeński i przyprawę do piernika. Całość zagotować.
Wyłożyć śledzie i jabłka na talerz i posypać krojonymi prażonymi orzechami. Sos można podać osobno lub polać nim śledzie. Doskonałym dodatkiem do tego dania mogą być chipsy z jarmużu.
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,124068,19391401,sledz-w-razowych-okruszkach.html