ßßß Cookit - przepis na Fuczki, czyli placuszki z kiszoną kapustą

Fuczki, czyli placuszki z kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Fuczki, to bardzo proste danie, które może wykonać absolutnie każdy.
Fuczki robiłam z okazji weganogarni, cyklicznej imprezy organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Wegańskie . Dlatego fuczków zrobiłam dużo. Ale fuczki są tak fajne, że warto ich zrobić dużo, nawet jeśli smażymy je tylko dla siebie.
składniki:
kilogram kiszonej kapusty
750 g mąki pszennej
ok litr wody/ mleka roślinnego/wody z dodatkiem mleka roślinnego
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z mąki i wody/mleka roślinnego robimy ciasto naleśnikowe.
Kapustę odciskamy i siekamy. Następnie dodajemy ją do ciasta naleśnikowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fuczki wielkości placuszków ziemniaczanych smażymy na rozgrzanym oleju mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Są pyszne. Można jeść samodzielnie. Fajnie też smakują z dipem czosnkowym na bazie sojonezu, lub śmietaną roślinną .
Smacznego.
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2016/02/fuczki-czyli-placuszki-z-kiszona-kapusta.html