Wykonanie
Fuczki, to bardzo proste danie, które może wykonać absolutnie każdy.Fuczki robiłam z okazji weganogarni, cyklicznej imprezy organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Wegańskie . Dlatego fuczków zrobiłam dużo. Ale fuczki są tak fajne, że warto ich zrobić dużo, nawet jeśli smażymy je tylko dla siebie.składniki:kilogram
kiszonej kapusty750 g
mąki pszennejok litr wody/
mleka roślinnego/wody z dodatkiem
mleka roślinnego
olej do smażenia
sólpieprzPrzygotowanie:Z
mąki i wody/mleka roślinnego robimy ciasto naleśnikowe.
Kapustę odciskamy i siekamy. Następnie dodajemy ją do ciasta naleśnikowego i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Fuczki wielkości placuszków ziemniaczanych smażymy na rozgrzanym
oleju mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.Są pyszne. Można jeść samodzielnie. Fajnie też smakują z dipem
czosnkowym na bazie sojonezu, lub
śmietaną roślinną .Smacznego.