ßßß Cookit - przepis na Ciasto filo

Ciasto filo

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Ciasto filo
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
woda 1 szklanek
masło płynne według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz solą. Zrobić wgłębienie i wlać pół szklanki wody. Mąkę z brzegów ostrożnie zgarnąć do środka, następnie stopniowo dolać jeszcze pół szklanki wody. Zagnieść ciasto, przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Rozwałkowywać ciasto porcjami na bardzo cienkie płaty i smarować, pędzelkiem, płynnym masłem, aby się nie łamało. W zależności od przepisu wyłożyć ciastem jedna formę lub kilka mniejszych foremek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12099/Ciasto-filo