Wykonanie
Jest obecny w moim domu od pokoleń. Pieczony przez babcię, później mamę, a teraz przeze mnie, budzi wspomnienia dzieciństwa, kiedy jeszcze ciepły ukradkiem podjadałyśmy z siostrami. Gorąco polecam!(Przepis można również znaleźć na moim blogu - nellyyx.blogspot.com)Składniki:1 kg
mąki6
jajek (4 całe + 2
żółtka)
proszek do pieczenia (cały, ten na 1kg
mąki)20dag
margaryny20dag
masłaśmietana (ok. 3 czubate łyżki)
cukier waniliowy30dag
cukru pudruśliwki (ok. 40-50 sztuk)Przygotowanie:1. Przesiać:
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia.2. Dodać
masło i
margarynę,
cukier waniliowy,
jajka.3. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części.4. Jedną rozwałkować na blachę (35x40cm), podziurkować widelcem, lekko podpiec (ok.10-12min. w temp. 200 stopni).5. Pokroić
śliwki na połówki.6. Po podpieczeniu ciasta i wyciągnięciu go z piekarnika, układamy pokrojone
śliwki - ,,brzuchem do dołu", posypujemy
cukrem.7. Rozwałkowujemy drugą część ciasta, pokrywamy nim
śliwki. Musimy pozlepiać brzegi surowego ciasta, które znajduje się na wierzchu, z tym pod
śliwkami, lekko podpieczonym, aby zapobiec wylewaniu się soku ze
śliwek podczas pieczenia.8. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok 30 - 35 minut i pieczemy na złoty kolor.9. Po przestygnięciu należy odwrócić ciasto na drugą stronę i posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)