10:50 Jedz Taniej 2 CommentsKończący się aktualnie sezon na śliwki skusił mnie do opublikowania przepisu na ciasto. Pochodzi on z kuchni mojej mamy, co gwarantuje jego jakość ;)Potrzebujemy:2 szklanki mąki1 masło roślinne ( margaryna, kostka 250 g)1 szklanka cukru3-4 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkapół kilograma śliwek (można użyć innych owoców, również mrożonych)cukier puder + cukier waniliowy do posypaniabułka tarta do posypania formy na ciasto (smarujemy ją olejem lub margaryną)Przygotowanie:Oddzielamy białko od żółtka.Ubijamy białko na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, aby była sztywna).Ucieramy cukier z masłem i żółtkamiciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenianastępnie śmietanę, a na samym końcu bitą pianę.Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto przelewamy do blachy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.Układamy na powierzchni ciasta połówki owoców wnętrzem do góry.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45 - 60 minut - tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor.Po wyjęciu ciasta posypujemy placek cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.Gotowe, smacznego!