Wykonanie
Pizza
chleb bake offW tygodniu zazwyczaj nie wypiekam
chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie
chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo. Odrywam po kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać
chleb na levain, który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza
chleb. Pizza placki są bardzo u nas w domu popularne. Czasami posypuję je
mozzarella i
ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne.

Levain
chlebSkładniki:1 etap/ przygotowanie tak zwanej
matki200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis175 g
pszennej mąki, chlebowejUżyj tyle zakwasu aby z
mąką wyrobić miękkie ale jednocześnie ścisłe ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Ideala temperaturs to 28 – 30 stopni. Zazwyczaj umieszczam miskę z zakwasem w ciepłym piekarniku lub na kaloryferze. Po 4 godzinach zakwas powinień podwoić objętość. Jeśli nie, niech dochodzi dłużej.2 etap/ przygotowanie szefacała “matka”125 g
wody175 g
mąkiWymieszaj wszystkie składniki. Wyrabiaj przez 5 minut. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Zakwas powinień podwoić objętość. Utrzymuj stałą temperaturę. Ja używam termometru. Po wyrośnięciu “szef” powinień
mieć jednolitą konsystencję i suchą powierzchnię. Można go przechowywać w lodówce lub w suchej postaci dodając tyle
mąki aby się utworzyła kruszonka. Trzymam mojego “szefa” w lodówce ( idealna temperatura około 4ºC) w postaci ciasta i ubieram po kawałku.3 etap/ przygotowanie levain200 g “szefa”1080 g
pszennej mąki600 g
wody
Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia
chleba. Na kilogram
mąki potrzeba około 800 gram levain. Z reszty upiecz pizza placki.1 , 2 kg levain2 łyżeczki
soli2 kulki
mozzarellazioła do posypaniaWymieszaj levain z
solą. Podziel na 4 porcje i oformuj kule. Rozwałkuj na okrągłe dosyć grube placki. Posyp utartą
mozzarella i
ziołami i piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez 15 minut.

A takie bochenki
chleba upiekłam później. Przepis wkrótce.
Chleb pieczony na levain pięknie pachnie i smakuje wybornie. Właściwie każdy
chleb można piec używając levain. Czas wyrastania jest znacznie dłuższy w porównaniu do
drożdżowego wypieku ale warto spróbować.Polecane przepisy
Chleb levain z durumLevain z
lnianym siemieniem i
suszonymi śliwkamiChleb czekoladowy z
rodzynkamiChleb orkiszowo żytni na zakwasie
Chleb pszenno żytni na zakwasie