ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

nazwa

Wykonanie

Pierogi z mięsem – świąteczne resztki
Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z mięsem są bardzo popularne w moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem.
Składniki: na około 60 pierogów
Ciasto na pierogi, tutaj przepis
Farsz z mięsa
½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa
1 cebula
4 liście jarmużu
sól i pieprz do smaku
Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej mąką i przykryj ściereczką aby nie obeschły. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj pierogi partiami, dopóki nie wypłyną na powierzchnię, około 2 minut. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na opłukanym zimną wodą talerzu. Ostygnięte i suche pierogi można zamroziź. Podawaj wedle smaku. Pierogi z mięsem podaję odsmażone polane masłem.
Polecane przepisy
Pierogi z kurczakiem i grzybami
Pierogi ,my love
Smaczne pierogi z truskawkami na słodko
Ciasto na pierogi najlepsze
Pierogi z jagodami i ricottą
Źródło:http://codojedzenia.pl/pierogi-z-miesem-swiateczne-resztki