ßßß
Ten piernik upiekłam na wczorajsze spotkanie wigilijne wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. Relacja będzie później, teraz podam przepis i wyniki świątecznego konkursu z Lubellą.Piernik jest łatwy w przygotowaniu. jest to lekka modyfikacja rodzinnego przepisu. Pachnie przyprawami korzennymi i kawą. Dodałam do niego trochę bakalii i posypałam cukrem-pudrem.2, 5 szklanki mąki ( dałam tortową Lubelli, którą dostałam w świątecznej paczce)2 jajka1/3 kostki margaryny, stopionej i ostudzonej1/2 szklanki mlekałyżka kawy rozpuszczona w 1/2 szklanki wody2 łyżki cukru i 1 cukru z wanilią2 łyżki płynnego miodułyżeczka cynamonu i 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowejłyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczeniarodzynki, posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowacukier-puder do posypaniaJajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać , mleko i ostudzoną kawę, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę na zmianę ze stopioną margaryną, mieszając cały czas. Wsypać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, imbir i cynamon, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczową kandyzowaną , wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka .Wysmarować tłuszczem średnią formę do pieczenia, wlać ciasto ( powinno powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Piec w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ostudzony posypać cukrem-pudrem , ale można też polukrować albo polać polewą czekoladową.Piernik pięknie pachniał i smakował uczestnikom Wigilii.Smacznego !A teraz wyniki konkursu. Przepisów na pierogi było mnóstwo, różnorodne zarówno pod względem ciasta jak i nadzienia. Wybór był bardzo trudny . Po naradzie z domowymi miłośnikami pierogów zadecydowałam, że najbardziej podobają mi się drożdżowe pierogi z pieczarkami Marty i pierogi z kurkami w cieście kartoflanym Joli . Proszę obie nagrodzone o dane do wysyłki, które przekażę organizatorowi ; Imię, nazwisko, adres i nr telefonu, na adres [email protected] A oto zdjęcia nagrodzonych pierogów :