ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z FETĄ

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z FETĄ

nazwa

Wykonanie

Szybkie, letnie danie, pachnące Grecją!
Świetnie sprawdzi się na domowy obiad, ale także i na przyjęciu. Można je bowiem przygotować wcześniej i upiec bezpośrednio przed przyjściem gości:)
Składniki (4-6 porcji)
1 średnia polędwiczka wieprzowa
100-150 g sera feta
8-10 suszonych pomidorów (w oliwie)
10-15 czarnych oliwek
1/2 żółtej papryki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3-5 łyżek oliwy z oliwek (a najlepiej tej, którą były zalane suszone pomidory:)
4-6 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na grube plastry. Każdy dokładnie rozbić tłuczkiem na duży kotlet (najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego).
Każdy kotlet posypać solą (delikatnie, bo feta jest słona!) i pieprzem.
Paprykę, suszone pomidory i oliwki drobno pokroić. Wymieszać z oregano i pokrojonym w kostkę serem feta.
Na każdy kotlet nałożyć farsz z fety i zrolować.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć dookoła pokrojonymi ząbkami czosnku oraz pomidorkami koktajlowymi. Polać kilkoma kroplami oliwy.
Piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/10/poledwiczki-wieprzowe-z-feta