ßßß
Składniki na 4 porcje:1 duży filet z kurczaka (ok. 450 g)4 ząbki czosnku1/2 łyżeczki papryki1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki solisok z 1/2 cytryny3 łyżki oliwy z oliwekjogurtowy sos czosnkowychlebki pita do serwowania (można kupić gotowe w sklepach luz zrobić samemu – niedługo postaram się je dla Was przygotować)1. Dzień przed planowanym podaniem kebabów, sporządzamy marynatę. Filet pokrojony w 2,5 cm kostkę przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy, zakrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy kurczaka na noc do lodówki.2. Rozgrzewamy piekarnik w trybie grill do ok. 220 °C.3. Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (na środkową półkę) na ok. 15 minut. Podczas pieczenia przewracamy przynajmniej raz kawałki mięsa.4. Serwujemy w chlebkach pita wraz z sosem czosnkowym i lekką sałatką. Najlepiej sałatką libańską .Przepis dodaję do IV Festiwalu Kuchni Arabskiej Panny Malwinny.