ßßß Cookit - przepis na Ulubione pierogi z ricottą.

Ulubione pierogi z ricottą.

nazwa

Wykonanie

Pierogi z borówkami, konfiturą figową z orzechami i ricottą podane z sosem czekoladowym, śmietaną i jagodami goji
/1 porcja/
80 g mąki z pszenicy kamut
szczypta soli
żółtko
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
garść borówek + 100 g ricotty
+ 2 łyżki konfitury figowej z orzechami (Lucien Georgelin)
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Borówki rozmrozić, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z ricottą i konfiturą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/11/ulubione-pierogi-z-ricotta.html