Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na wyjątkowe połączenie dużej ilości
czekolady i
piwa w formie przepysznych babeczek z też
czekoladowo-piwnym kremem. Połączenie może
dziwne, jednak zapewniam, że wyjątkowo pyszne. W związku z moim uczestnictwem w konkursie zorganizowanym przez browar Książęce, informuję iż receptura potrawy została skomponowana specjalnie do
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.Scroll down for EnglishCupcakes
czekoladowo-
piwne(12 sztuk)Składniki:1 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru4 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
octu jabłkowego1/4 szklanki
oleju roślinnego2/3 szklanki
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody1/3 szklanki
mleka1 szklanka pokrojonej w kostkę dobrej jakości
gorzkiej czekolady (60%
kakao)
Krem czekoladowo-
piwny:113 g niesolonego
masła, rozmiękczonego (ja wkładam na 1o s do mikrofalówki)3-4 szklanki
cukru pudru1/2 szklanki
kakao w proszku1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dobrej jakości
gorzkiej czekolady (60%
kakao)1/2 szklanki
piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papilotkami formę do pieczenia muffinek.W misce miksera wymieszaj
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia i
sól. Następnie dodaj ekstrakt
waniliowy,
ocet,
olej,
piwo i
mleko. Wymieszaj całość aż utworzy się jednolita masa, po czym wmieszaj posiekaną
czekoladę.Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18-22 minuty, do czystej wykałaczki. Wyjmij muffiny z piekarnika i odstaw do wystudzenia.Przygotowanie kremu. W szklanym pojemniku wymieszaj
piwo z kawałkami
czekolady i wstaw do mikrofalówki na 30 sekund. Po wyjęciu z mikrofalówki, dokładnie wymieszaj tak by powstała masa o jednolitej konsystencji.W misce miksera ubij
masło do białości, następnie dodaj
sól,
cukier puder,
kakao i w krótkich odstępach dolewaj mieszankę
piwno-
czekoladową, aż powstanie jednolita masa. Dodaj więcej
cukru pudru lub mieszanki czekoladowej w zależności od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać. Można też włożyć krem do lodówki i też nam ładnie tam zgęstnieje. Udekoruj wystudzone babeczki i podawaj.Smacznego!
English versionChocolate beer cupcakes(12 cupcakes)Ingredients:1 1/2 cups all-purpose
flour3/4 cup granulated sugar4 tablespoons cocoa powder1 teaspoon baking
soda1/2 teaspoon salt1 teaspoon vanilla extract1 teaspoon apple cider vinegar1/4 cup vegetable oil2/3 cup dark beer (e.g. Książece)1/3 cup milk1 cup
fine chocolate
chips (60 % cocoa)Chocolate Beer Buttercream:113 g butter, softened3-4 cups powdered sugar1/2 cup cocoa powder1/2 cup
fine chocolate
chips (60 % cocoa)1/2 cup dark beer (e.g. Książece)1/2 tsp saltPreparation:Preheat oven to 180 oC.
Line a cupcake pan with baking cups.In a mixing bowl,
whisk together the
flour, sugar, cocoa, baking
soda, and salt. Add the vanilla extract, vinegar, oil, beer, and milk. Mix the batter until smooth, then fold in chocolate
chips.
Pour batter into 12 baking cups. Bake for 18-22 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Remove from baking pan and allow to cool to room temperature.For the buttercream: in microwave, heat chocolate
chips and beer in a bowl for about 30 seconds. Mix until chocolate
chips are melted and let cool.In bowl beat butter until light and fluffy, about one minute, then add salt, powdered sugar, cocoa powder, and chocolate-beer ganache in increments until fully incorporated. Adjust dry-wet ratios depending on humidity. Frosting may require a small amount of cooling in freezer to thicken if environment/beating creates too much heat. Frost cooled cupcakes.Enjoy!
Share the post "Cupcakes
czekoladowo-piwne/Chocolate beer cupcakes"