ßßß
1 szklanka wody1/2 kostki margaryny4 jajka1 szklanka mąki pszennejMASA:2 kubki śmietany 30% (200 ml)2 cukry waniliowe1 duża łyżka żelatyny( rozpuszczona w 4-6 łyżkach ciepłej wody)2 serki waniliowe (200 ml)Dodatkowo:drzem truskawkowycukier puder lub płynna czekoladapapier do pieczeniaWodę i margarynę,zagotowujemy. Gdy margaryna się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Odstawiamy masę do ostygnięcia.Po przestygnięciu do masy dodajemy jajka i mikserem lub trzepaczką mieszamy aż składniki się dokładnie połączą,uzyskamy masę gęstego,klejącego ciasta.Tak przygotowane ciasto nakładamy szprycą lub łyżką (małe porcję) na blachę wyłożoną papierem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C,pieczemy ptysie około 15-20 minut.Wyciągamy,zostawiamy aż przestygną.Śmietany (bardzo zimne)wlewamy do wysokiego naczynia.Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywności,dodajemy cukier waniliowy i dalej miksujemy,następnie wlewamy namoczoną żelatynę,miksujemy, na sam koniec serek waniliowy.Śmietanę chłodzimy w lodówce(powinna ładnie zastygną ć).Ptysie przecinamy,smarujemy dżemem truskawkowym,nakładamy po łyżce gęstej śmietany.Układamy je na papierze,pudrujemy lub ozdabiamy płynną czekoladą.Smacznego!