Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje.składniki na formę 22 na 28 cmciasto makowo-kokosowe5 białek1/2 szklanki cukru pudru150 g wiórków kokosowych150 g suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa500 ml mleka2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru4 łyżki cukru3 żółtka100 g masładodatki100 g okrągłych biszkoptów100 ml wódki150 g dżemu z czarnej porzeczkigotowa polewa czekoladowa lub przepis na polewę czekoladowąwiórki kokosowe ( opcjonalnie)przepisBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut.Upieczone ciasto studzimy po czym smarujemy dżemem.Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń z cukrem i żółtkami i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.Gotową masę budyniową starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu.Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej.Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową.Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.