ßßß Cookit - przepis na *biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami

*biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast, które ma bardzo ciekawy smak i konsystencję. Nie powiem żeby w zrobieniu było ekspresowe, ale warto poświęcić na niego czas. Polecam :)
Biszkopt*:
4 jajka
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty.
Masa budyniowo- bananowa:
6 żółtek
½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe
750 mleka
200g masła 82% (bez dodatku oleju)
3 banany
1/3 szklanki spirytusu lub wódki
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do mleka dajemy żółtka, cukier waniliowy i budynie. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i cały czas mieszamy, aż się rozpuści, a następnie budyń, który mieszamy aż będzie gotowy. Ugotowany budyń studzimy. Gdy jest już całkowicie zimny, ucieramy kostkę masła, do której dodajemy po trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji.
Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką.
Masa makowo- kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka kokosu
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Polewa:
200g czekolady np. deserowej
100ml śmietany kremówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką.
Dodatkowo:
½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2012/06/mambo-number-5-czyli-paskie-cycki.html