ßßß Cookit - przepis na Owsiane rozetki, deser bez pieczenia.

Owsiane rozetki, deser bez pieczenia.

nazwa

Wykonanie

Przeszukujący spiżarnię łasuch, któremu niebezpiecznie spadł cukier, aż podłoga zadrżała, jest największym zagrożeniem dla otoczenia. Warczy, burczy, trzaska! Lepiej spiąć cugle i wydzierając mu z rąk resztki masła orzechowego, herbatników, czekolady, przygotować szybki deser.
Porcje na dwie rozetki o średnicy 15 cm.
Spód:
100 g zmiksowanych herbatników maślanych
50 g uprażonych na suchej patelni płatków owsianych
2 łyżki miodu jasnego
4 kostki gorzkiej czekolady
100 g masła
polewa biała:
50 g białej czekolady
łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka
3 mrożone truskawki
polewa ciemna:
czubata łyżka masła orzechowego
łyżka prażonych orzechów włoskich
W rondlu rozpuścić miód, masło i czekoladę. Dodać płatki i herbatniki. Naczynia, o średnicy 15 cm każde, wysmarować masłem i przełożyć masę. Wyrównać łyżką, ubić i wstawić na chwilę do zamrażalnika lub na dłużej do lodówki (jeśli nikt nie ściga Cię w kuchni wilczym wzrokiem). Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodać cukier i przelać, chłodną, na pierwszy spód. Masło orzechowe rozpuścić i polać drugi spód. Ponownie odstawić do schłodzenia. Podać z truskawkami, borówkami lub malinami, drugą posypaną orzechami.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2014/03/owsiane-rozetki-deser-bez-pieczenia.html