Wykonanie
Przeszukujący spiżarnię łasuch, któremu niebezpiecznie spadł
cukier, aż podłoga zadrżała, jest największym zagrożeniem dla otoczenia. Warczy, burczy, trzaska! Lepiej spiąć cugle i wydzierając mu z rąk resztki
masła orzechowego,
herbatników,
czekolady, przygotować szybki deser.Porcje na dwie rozetki o średnicy 15 cm.Spód:100 g zmiksowanych
herbatników maślanych50 g uprażonych na suchej patelni
płatków owsianych2 łyżki
miodu jasnego4 kostki
gorzkiej czekolady100 g
masłapolewa biała:50 g
białej czekoladyłyżka
cukru pudru2 łyżki
mleka3
mrożone truskawkipolewa ciemna:czubata łyżka
masła orzechowegołyżka prażonych
orzechów włoskichW rondlu rozpuścić
miód,
masło i
czekoladę. Dodać
płatki i
herbatniki. Naczynia, o średnicy 15 cm każde, wysmarować
masłem i przełożyć masę. Wyrównać łyżką, ubić i wstawić na chwilę do zamrażalnika lub na dłużej do lodówki (jeśli nikt nie ściga Cię w kuchni wilczym wzrokiem).
Białą czekoladę rozpuścić ze
śmietanką, dodać
cukier i przelać, chłodną, na pierwszy spód.
Masło orzechowe rozpuścić i polać drugi spód. Ponownie odstawić do schłodzenia. Podać z
truskawkami,
borówkami lub
malinami, drugą posypaną
orzechami.