Wykonanie
Składniki na 3 porcje :3 okrągłe
sery typu
camembert, ulubionepiersi kurze, po 100 g każda2
pomarańcze100 g
włoskich orzechówpół łyżki
miodu lipowego1
awokadopół główki
sałaty lodowej lub ulubiony mix
sałatkilka łyżek wyciśniętego soku z
pomarańczySos:1 łyżka
miodu2 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczypół łyżeczki
musztardy angielskiej2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiolej z pestek
winogronsól morskaMarynata do
mięsa:2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżka
octu winnego z
gruszki1 łyżka
miodu1 łyżka
sosu sojowegoFiletowanie
pomarańczy.
Owoce wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Ściąć z góry, z dołu i postawić, ściętą stroną, na desce. Ścinać, bardzo
ostrym nożem, skórkę, tak żeby odsłonić miąższ. Wziąć
pomarańczę w dłoń i nacinać, bardzo blisko, białej błonki, wycinając kolejne fileciki. Każdą niewyciętą błonkę, przełożyć jak stronę książki, aż wytniemy wszystkie. Z reszty wycisnąć sok, który wykorzystamy do sosu.Sos. Połączyć wszystkie składniki i stopniowo wlewać
olej. Doprawić
solą.Filety. Naciąć w poprzek i zanurzyć w marynacie na 30 minut. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Grillować na najwyższej półce piekarnika z najwyższą mocą grzałki po 5 minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową.
Sery posmarować
oliwą i opiec z każdej strony po 5 minut.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na chwilę zdjąć z patelni i wlać 2 łyżki soku z
pomarańczy i łyżkę
miodu. Chwilę podgrzewać, dołożyć
orzechy i mieszać, aż odparuje cały sok, a
miód zacznie się delikatnie pienić. Zimne
orzechy sklejają się z
miodem i trudno je rozdzielić. Jeśli nie użyjemy ich od razu, trzeba jeszcze raz chwilę podgrzać z łyżką soku lub
wody.Po danie najlepiej prezentuje zdjęcie.