Wykonanie
Czadowa i pyszna przekąska , przystawka lub danie obiadowe , które wbrew pozorom nie jest słodkie . Skrzydełka są pikantne , aromatyczne i nietypowe w smaku . Właśnie ten smak zachęca do zrobienia tego dania , uwierzcie jak raz spróbujecie , to zrobicie znowu i to pewnie od razu na drugi dzień . Ja na początku podeszłam do tego przepisu nieco sceptycznie , ale że
dorwałam go od znajomego ,który naprawdę dobrze gotuje i też ma wybredną , jak moja rodzinkę 😉 To stwierdziłam ,że muszę zrobić je chociaż raz ,dla spokoju sumienia , a tu niespodzianka okazały się tak pyszne ,że trudno się było od nich oderwać ..niebo w gębie 😉
Składniki :1 kg skrzydełek4 łyżki
cukru50 ml
maggi w płynie1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
chilli w proszku1 szklanka
wodySkrzydełka oczyszczamy , obcinamy lotki i rozcinamy na małe kawałki , żeby lepiej złapały smak . Do brytfanki wsypujemy
cukier i stawiamy na gazie , rozpuszczamy , aż zacznie się zamieniać w karmel -ciemnieć ( uwaga , proces ten zachodzi bardzo szybko i łatwo przypalić ) , wtedy dolewamy całą
maggi -tez myślałam ,że to kiepski pomysł , ale jest genialny w smaku . Mieszamy wszystko cały czas i dolewamy szklankę
wody ,
chilli,
czosnek .
Dokładamy skrzydełka , mieszamy ,żeby się pokryły sosem i dusimy pod przykryciem , często kontrolując , gdyż płyn bardzo szybko się zagęszcza , aż do uzyskania skrzydełek w pysznym złoto brązowym kolorze całkowicie oblepionych sosem . Wyłączamy i podajemy koniecznie na ciepło , naprawdę uwierzcie jest to bardzo smaczna i nietypowa potrawa ,mnie zachwyciła 😉